Buurtscan

De buurtscan is een consensus-instrument dat ervoor zorgt dat doelgroepen eenzelfde taal hanteren en aan gemeenschappelijke interpretatie werken van hun buurt. Dit verhaal begint pas echt te leven wanneer men met dezelfde groep besluit om aan de slag te gaan en te werken aan één of meer dimensies.

Zo wordt de kracht van een doelgroep ingezet. Sociologen spreken in dit verband van ‘bonding social capital’: acties die ervoor zorgen dat een groep zich verder hecht.

Wat betekent het dan om de kracht van een buurt in te zetten? Hiervoor brengen we dialoog op gang tussen verschillende doelgroepen aan de hand van de buurtlens. Afwijkende en gelijkende scores van een dimensie worden aan elkaar getoetst. Opnieuw worden inzichten en assumpties gedeeld, maar deze keer tussen doelgroepen.

Er ontstaat opnieuw een verhaal en de focus van acties kan verlegd worden omdat er nieuwe samenwerkingen mogelijk zijn. Wat de verschillende groepen verbindt is de buurt. Zo blijkt de fysieke plaats van de buurt de ruggengraat te zijn voor wat sociologen ‘bridging social capital’ noemen: acties die ervoor zorgen dat verschillende groepen met mekaar samenwerken.

Volg deze link om meer te weten en materiaal te downloaden.