‘Dorpspunt in Beveren aan de Ijzer’ wint de Matexi Award

Dorpspunt in Beveren-aan-de-IJzer

Het Dorpspunt in Beveren aan de Ijzer, een initiatief van De Lovie, is het meest verbindende buurtinitiatief van het land. Dit maakte oud-voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy bekend op de Publica Awards.

Buurtontwikkelaar Matexi organiseerde voor het tweede jaar op rij de Matexi Award, de prijs voor het meest verbindende buurtinitiatief. De prijs beloont vier succesvolle initiatieven van lokale besturen en hun partners die erop gericht zijn om buren dichterbij elkaar te brengen.

 

Uit alle inzendingen selecteerde de jury een top drie. ‘Dorpspunt Beveren aan de Ijzer’ mocht de hoofdprijs, een cheque van 1.500 euro, in de ontvangst nemen. Echo’s uit de wijk (Gent) en Compostage de la Cité du Flot (Grâce-Hollogne) vervolledigden de top drie.

Het Schaarbeekse mussenproject QuandLesZoziaux won de publieksprijs voor het meest verbindende buurtinitiatief.

“Niet alleen het aantal kandidaturen was groot, ook de kwaliteit van de inzendingen lag heel hoog.  Het was een lawine van creativiteit, maatschappelijke inzet en vrijwillig engagement. Spijtig dat we ze niet allemaal een prijs kunnen geven, ze verdienen het stuk voor stuk.”

‘Dorpspunt in Beveren’ is een plek waar inwoners uit het dorp elkaar kunnen ontmoeten en diensten terugvinden die uit het plattelandsdorp waren verdwenen. Bewoners vonden een bondgenoot in De Lovie, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Het ‘Dorpspunt’ is het platform voor heel wat nieuwe initiatieven en wordt uitgebaat door personen met een verstandelijke handicap, met dagondersteuning van De Lovie. Het doel is om mobiliteit te vergemakkelijken, een korte keten te realiseren tussen producent en consument en concrete diensten zoals het afhalen van pakjes op te zetten.

De jury vindt het dorpspunt een mooi voorbeeld van maatschappelijke inbedding van de zorg, de creatie van wederzijdse betrokkenheid, en een oplossing voor het aanbieden van diensten in afgelegen woonkernen. Volgens de jury kan het initiatief vele kleine buurten en dorpen inspireren.