Sociale cohesie groeit niet vanzelf

Zeven aanbevelingen voor collectieve moestuinen in België

Sociale dynamieken in collectieve moestuinen
Anastasia Van den Bossche
Oktober 2018

In groep groenten kweken, getuigt van zin in sociaal engagement. Maar soms wordt een collectieve moestuin voorgesteld als de mirakeloplossing om sociale cohesie te creëren. Is dat wel zo? In opdracht van Vicinia, kennisplatform voor buurten, ging antropologe Anastasia Van den Bossche op zoek naar praktijkverhalen. Deze zijn nu gebundeld in een gratis publicatie, met ook zeven aanbevelingen.

Van een gemeenschappelijke moestuin wordt soms veel verwacht: dat heel de buurt meedoet, dat er mensen van verschillende culturele en socio-economische achtergronden op af komen, dat mensen er vrienden maken en een hechte groep vormen die vredig samen beslissingen neemt.

Aan de hand van verhalen en getuigenissen nuanceert Van den Bossche dat beeld. Ze ging nader in op de menselijke relaties en het sociale weefsel, in de tuin en met de omgeving. Ze ging hiervoor in gesprek met vier Belgische organisaties: Velt, Le Début des Haricots, het Collectief ipé en le Réseau des Consommateurs Responsables (RCR), Zij hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van groepen in collectieve moestuinen. Zij helpen burgergroepen met de opstart en de opvolging van de moestuinen, in de verschillende gewesten van België.

>>> Lees de publicatie

>>> Lees het persbericht